Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Fonder

Blommor

En fond är en samling värdepapper och/eller aktier som du äger tillsammans med alla andra som sparar i fonden. Den som sparar i en fond kallas fondandelsägare. Det finns flera typer av fonder, aktiefonder placerar bara i aktier, blandfonder blandar aktier med räntebärande papper.

Om du sparar i en fond kan du både sätta in engångsbelopp eller spara regelbundet varje månad. Dina pengar är lättillgängliga om du vill sälja fondandelar. Fondens förvaltare bevakar placeringarna och sköter köp och försäljning av värdepapper i fonderna. För det betalar du en årlig förvaltningsavgift som dras direkt från fondens förmögenhet. När du vill köpa, byta eller sälja fondandelar kostar det vanligtvis ingenting. 

Passar

Fondsparande passar dig som vill ha möjlighet till högre avkastning än vad kontosparande eller obligationer kan ge, och som därför är villig att ta lite mer risk.

Olika risk för olika fonder

De pengar som placeras i fonder, oavsett om det sker direkt eller via exempelvis en fondförsäkring, kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

Lägst risk har räntefonder och högst risk har aktiefonderna. Risken i en blandfond beror på fördelningen mellan aktier och räntebärande papper i fonden. Hedgefonder har en utveckling som till en lägre grad beror på hur finansmarknaderna i övrigt rör sig. Hedgefonder finns i många olika skepnader och med olika risknivåer.

I vänstermenyn kan du läsa mer om de olika typer av fonder som finns och på fondtorget kan du läsa mer om hur fondhandel går till. 

Stäng Skriv ut