Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Så berörs säkerhetsdosan av PSD

Förändring

Din kod och säkerhetsdosa är personliga och du får inte låta någon annan använda dem. Du ska hantera dem aktsamt och du har ansvar för att de inte kommer i orätta händer. Ditt ansvar vid obehörig användning av din kod och säkerhetsdosa har reglerats och en självrisk har införts.

Avtal/villkor som förändrats

Allmänna villkor säkerhetsdosa (pdf)

Frågor och svar om förändringar för säkerhetsdosa

Vad ska jag göra om jag förlorar min dosa eller min PIN-kod som hör till den?

Det första du ska göra är att omedelbart spärra dosan hos banken. Om dosan använts för att göra en obehörig transaktion innan spärren begärts av dig, betalar du en självrisk på högst 1 200 kronor om du inte skyddat koden enligt de allmänna villkoren. Om du dessutom varit grovt oaktsam enligt villkoren får du ansvara för hela förlusten upp till 12 000 kronor.

Varför ska jag betala en självrisk på 1 200 kronor för att jag förlorat min dosa?

En bestämmelse i Lagen om obehöriga transaktioner med betalningsinstrument säger, att om en obehörig transaktion har kunnat genomföras till följd av att kontohavaren har underlåtit att skydda en personlig kod, ansvarar han/hon för beloppet, dock högst 1 200 kronor. I de allmänna villkoren för säkerhetsdosa finns en bestämmelse som följer den lagbestämmelsen.

Stäng Skriv ut